Blog van Jan

Tuin van Jan – 20 februari 2018

tuinder

Deze tuinder ligt aan de Jan van Galenstraat, naast de beroemde Markthallen in Amsterdam West. Hij symboliseert de oude Noordhollandse tuinders die de hoofdstad al eeuwenlang voorzien van groente en fruit, aangevoerd door gammele schuiten via sloten en kanalen.

Hij ligt er – nogal gay – tussen de rozenperken, in zijn hand een poster van het “Pop-up Park”, een initiatief van enkele jaren geleden alweer voor de aanleg van een openbaar stadspark op een verlaten binnenterrein achter het Mercatorplein. Het Pop-up Park was een tijdelijk park waar buurtbewoners werden uitgenodigd gezamenlijk een permanente stadstuin te ontwerpen. Met deze input uit de buurt ontstond de Tuin van Jan. De naam werd bedacht door een buurtbewoner omdat de binnentuin ingeklemd ligt tussen de Jan van Galenstraat en de Jan Eef.

De tuin kreeg drie functies toebedacht. Het is een stiltetuin omdat de bewoners van deze drukke Baarsjes behoefte hadden aan rust en stilte nu de Amsterdamse parken  steeds drukker worden. Het is een ‘regentuin’ die regenwater opvangt en buffert en zo bijdraagt aan de bespreking van de wateroverlast rondom dit binnenterrein. Regenwater wordt opgevangen en tijdelijk vastgehouden zodat het Amsterdamse riool niet overbelast raakt tijdens extreme regenbuien die steeds vaker voorkomen vanwege de klimaatverandering. Natuurvijvers vangen veel regenwater op.  Daarnaast zijn er 10.000 stoeptegels verwijderd zodat het regenwater de grond in kan zakken en het binnenterrein zijn werk kan doen als ‘spons’ voor de stad.   En ‘last but not least’ is de Tuin van Jan een zogenaamde ‘paradijstuin’: een ommuurde tuin met een poort, veel water, geurende bloemen en een hoop symmetrie en symboliek. Een paradijstuin is de aardse nabootsing van het paradijs, ze komen overal in de wereld voor. Zo kennen we de tuinen van het Alhambra, de Marokkaanse riads, de tuinen van de Taj Mahal, om er maar enkele te noemen. Allemaal paradijstuinen. Die oude Perzische koning Cyrus was de eerste die een paradijstuin aanlegde, ‘paradisaem’ is het Perzische woord voor ommuurde tuin. Inmiddels is het verhaal van koning Cyrus en zijn tuin de leidraad voor het succesvolle educatieve programma. Kinderen leren wat een ‘tuin’  precies is en ontwerpen zelf op papier een tuin.

De Tuin van Jan wil een proeftuin zijn voor binnenstedelijke klimaatkwesties als wateroverlast en stedelijke oververhitting. De tuin biedt low-tech en hanteerbare oplossingen voor de uitdagingen die op ons af komen met het veranderende (stads)klimaat.

Deze blog beschrijft de wederwaardigheden en avonturen die de Tuin van Jan beleeft bij het klimaatbestendig maken van Amsterdam West.  Een spannend avontuur over stadsklimaat & urbane ecologie, ‘groene’ en minder ‘groene’  ambtenaren, woningcorporaties en waterschappen, participerende burgers en terugtredende overheden. Kortom, in deze blog kom je te weten hoe Amsterdam zich met horten en stoten, vallend en opstaand, voorbereidt op het Anthropoceen en het nieuwe klimaat.

Groeten uit Jan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s