5 goede redenen waarom je houtworm écht niet in je tuin wilt

jun 11, 2025 | Algemeen

Houtworm klinkt als een probleem voor oude zolders of vergeten balken in huis. Maar wist je dat deze kleine beestjes ook buiten behoorlijk wat schade kunnen aanrichten? Denk aan je schutting, tuinhuis of zelfs die mooie houten loungeset waar je in de zomer zo graag op zit. Hier lees je waarom je houtworm in de tuin liever voorkomt dan geneest.

1. ze vreten je tuinmeubels van binnenuit kapot

Houtwormen beginnen van binnenuit te knagen. Dat betekent dat je houten bank of tafel er van buiten nog prima uitziet, terwijl het hout vanbinnen langzaam verpulvert. Je merkt het pas als het begint te verzakken of breekt. En op dat moment ben je eigenlijk al te laat. Goed behandeld hout is minder aantrekkelijk voor houtworm, dus preventie is hier echt het sleutelwoord.

2. ze verplaatsen zich makkelijk naar je huis

Misschien denk je: “Ach, als het alleen in m’n schutting zit, valt het wel mee.” Maar houtworm blijft niet netjes op z’n plek. De kevers kunnen zich makkelijk verplaatsen naar aangrenzende houten constructies – bijvoorbeeld een veranda of zelfs het houten kozijn van je achterdeur. Zo wordt een klein probleem in je tuin ineens een klus voor binnen.

3. behandelen kost minder dan vervangen

Laat je de schade uit de hand lopen, dan ben je uiteindelijk meer kwijt aan nieuw hout dan aan bestrijding. De houtworm bestrijden kosten, vallen namelijk vaak mee als je er vroeg bij bent. Zeker als je vergelijkt met het vervangen van een complete tuintafel, vlonder of tuinhuis. Professionele behandeling is niet alleen doeltreffender, maar op de lange termijn ook voordeliger.

4. het kan een veiligheidsrisico worden

Houtworm in een schutting is vervelend, maar in een dragende paal van je overkapping? Dan loop je risico. Aangetast hout verliest z’n stevigheid. Heb je een schommel, pergola of speeltoestel van hout? Dan is het geen overbodige luxe om die regelmatig te controleren. Houtworm kan onzichtbaar verzwakken tot iets letterlijk instort.

5. het ziet er uiteindelijk ook gewoon niet uit

Naast de structurele schade krijg je ook lelijke, zichtbare sporen: kleine ronde gaatjes, zaagsel, brokkelig hout. Niet echt de uitstraling waar je voor gaat in je tuin. Zeker als je je tuin netjes hebt aangelegd, is het zonde om die aanblik te laten verpesten door een paar larven die je tuinmeubilair als lunch zien.

Beter nu aanpakken dan straks spijt hebben

Houtworm is geen probleem dat je alleen binnenshuis hoeft te vrezen. Ook in de tuin kunnen ze ongemerkt schade veroorzaken die je veel geld en ergernis kost. Gelukkig is houtworm bestrijden goed te doen – als je er op tijd bij bent. Controleer je tuinmeubels en houten constructies regelmatig, behandel kwetsbare delen preventief en schakel bij twijfel een expert in. Dat kost misschien wat, maar vergeleken met de schade die je voorkomt, zijn de houtworm bestrijden kosten vaak verrassend laag. En zeg nou zelf: je tuin is toch om van te genieten, niet om doorheen te zakken?